06. Jun 2024.
Govor predsjednika Skupštine, g. Ardijana Mavriqa

Uvaženi predsjedniče Opštine, poštovane odbornice i odbornici, predstavnici izvršne vlasti, predstavnici medija, poštovani građani opštine Ulcinj, poštovani građani ulcinjske dijaspore, dame i gospodo,

Nakon tačno dvije godine, danas vam se posljednji put obraćam sa mjesta predsjednika Skupštine Opštine Ulcinj, najviše funkcije ulcinjskog zakonodavnog doma. Za mene je bila velika čast obavljati ovu funkciju i sarađivati sa svima vama na našoj zajedničkoj misiji - povećanju kvaliteta života naših sugrađana. U prethodne dvije godine zajedno smo prolazili kroz radosne trenutke, ali i kroz teške izazove. Zajedno smo uspjeli da usvojimo mnoštvo dobrih odluka kojima smo nastojali izaći u susret našim građanima i privredi.

Iako to nije bila direktna nadležnost predsjednika Skupštine, aktivno sam radio na projektima podrške ICT sektoru i inovacijama, jer sam vjerovao da Ulcinj ima vrijednu i pametnu omladinu koja može odgovoriti na savremene izazove tehnološkog razvoja i osnovati globalne kompanije, a da pritom ne mora napuštati naš grad. Ono što je ranije nedostajalo bila je institucionalna podrška koju sam nesebično pružao. Ulcinj je postao grad hakatona, susreta ICT zajednice i inovacija, što predstavlja prvi korak ka postizanju konačnog cilja - Ulcinja kao inovacionog hub-a na jugu Crne Gore.

Poštovani prisutni,

Funkciju napuštam jer je to dio koalicionog sporazuma nove skupštinske većine ali i sporazuma iz 2022. godine, ali ste svi vi svjedoci da to nije uvijek tako. Sa gnušanjem se prisjećam nedavnih nemilih događaja u ovom domu kada su neodgovorni pojedinci prevarom, pravnim, ali i neuspješnim fizičkim nasiljem, pokušali zadržati fotelje. Vlast pripada isključivo građanima opštine Ulcinj, dok smo mi samo njihovi predstavnici kojima je delegirano pravo da u njihovo ime, kroz slobodne i demokratske izbore, vršimo vlast. Nadam se da ću ovim činom, poštujući koalicioni dogovor, uspjeti da barem malo povratim povjerenje građana u svoje političke predstavnike i pošaljem poruku da nisu baš svi njihovi predstavnici spremni da prevare svoje partnere. Zadnja sjednica je pokazala i dokazala da i pored bahatog ponašanja bivših funkcionera prema meni i odbornicima, možemo biti toleranti i ostati pribrani,  kako i priliči Ulcinjanima, koji su poznati ne samo po svojoj gostoprimljivosti, već i po toleranciji i mudrom djelovanju u teškim trenucima.

Želim da se zahvalim svim odbornicima na saradnji i konstruktivnoj participaciji u radu Skupštine, kako onima u poziciji, tako i onima u opoziciji. Zahvalnost upućujem i svim predstavnicima izvršne vlasti na dobroj saradnji. Zahvaljujem se i kolegama iz svih političkih partija na podršci koju su iskazali prethodnih dana ali i prethodnih dvije godine vršeći ovu funkciju čelnog čovjeka Skupštine.

Želim se zahvaliti svim prijateljima i građanima Ulcinja koji su me podržali ovih dana, sve one koji su mi pisali i podržali moje postupke, što me čini ponosnim da sam ipak bio na pravoj strani i da ih nisam iznevjerio njihova očekivanja, biće tako i u budućnosti. Citiraću samo jednu od brojnih poruka: “Ardi iako su svi očekivali da ćeš biti predsjednik buntovnik, bio si predsjednik gospodin”. Hvala dragi prijatelji!

Posebno se zahvaljujem potpredsjednici Skupštine Neli Milović i sekretarki Valdeti Osmani Husa, što su uvijek i u svakom trenutku bile pored mene kada god je to bilo potrebno. Zahvaljujem se svim zaposlenima u Službi Skupštine Opštine Ulcinj - Valentini, Astridi, Senadi, Ilvani, Milihaji, Linditi, Đerđu, Sabriji, Cufu, Arditu, Edu, Muhu, Dzudu, Fisiju, i Arslanu. Bilo je zbilja veliko zadovoljstvo raditi s vama.

Najzad, želim da se zahvalim svojoj porodici - mojim roditeljima, supruzi Elmi i ćerkicama - što su imali razumijevanja i strpljenja za moja duga odsustva od kuće i manjak posvećene pažnje. Obećavam im da ću pokušati da u narednom periodu to nadoknadim.

Poštovani prisutni, dragi prijatelji,

Funkcije su temporalne i prolazne. Samo je naš višemilenijumski grad Ulcinj vječan. Nema veće satisfakcije i ispunjenosti nego kada odlazite sa uvjerenjem da ste imali čast i privilegiju da učinite nešto dobro za svoj grad, za svoju zajednicu i svoje sugrađane. Novoj predsjednici Skupštine želim puno uspjeha i dobrih odluka. Siguran sam da mjesto predsjednika ostavljam u dobrim rukama.

 

Hvala na pažnji!

 

Ulcinj, 06.06.2024.

 

Ardijan Mavrić

Predsjednik Skupštine Opštine Ulcinj