Predsjednik Opštine

Predsjednik Opštine

Genci Nimanbegu je rođen 1971. godine. Živi i djeluje u rodnom gradu Ulcinju.


Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom Ulcinju. Studije je započeo na Ekonomskom fakultetu u Dubrovniku, ali je zbog ratnih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije, morao da ih prekine i nastavi na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, gdje je i diplomirao.


Radno iskustvo:
- Od jula do decembra 1997. godine, radio je kao saradnik izvršnog direktora firme „Primus elektroniks“ u Ulcinju.
- Tokom ratnih dešavanja na Kosovu (mart - jun 1999) osnovao je i vodio humanitarnu organizaciju „Drita“, formiranu u Ulcinju, u cilju zbrinjavanja i pomoći kosovskim izbjeglicama.
- Radio je u „Svjetskom programu hrane“ UN (UN/WFP) od juna 1999. godine - do zatvaranja misije u Crnoj Gori - marta 2004. godine.
- Aprila 2004. godine, preuzeo je ulogu izvršnog direktora “Ulqin Business Association” (UBA). Ovo udruženje je te godine imalo 60 članova, dok danas broji 280 članova.
- Sa grupom albanskih intelektualaca i domoljuba iz Ulcinja, 2005. godine, učestvuje u stvaranju albanske partije Forca e Re Demokratike i biva izabran za njenog potpredsjednika.
- Izabran je za predsjednika Nacionalnog Savjeta Albanaca u Crnoj Gori, 2013. godine.
Na parlamentarnim izborima 2009. godine izabran je za poslanika u Skupštini Crne Gore, što je ponovljeno i na izborima 2012, 2016. 2020 I 2024 godine. Poslanicku funkciju obavljao je do novembra 2024.godine.
Tokom 26. Saziva(2016-2020), obavljao je funkciju potpredsjednika Skupštine Crne Gore i bio je član stalne Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj Skupštini NATO-a.
Tokom poslanickog mandata, obavljao je i sledece funkcije:
- predsjednik Kluba albanskih poslanika;
- zamjenik predsjednika Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje; 
- član Odbora za ljudska prava i slobode;  Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije; Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Skupštini Crne Gore.
-Bio je član Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Za predsjednika Nove Demokratske Snage -Forca izabran je 30.oktobra 2021.godine, unanimno na IV Kongresu partije.


Osim maternjeg - albanskog jezika, govori crnogorski, engleski i italijanski jezik, a služi se i francuskim jezikom.
Oženjen je akademskom slikarkom Vahidom, sa kojom ima dvoje djece, Lisu i Jonia.