10. Novembar 2022.
Evropski dan u Ulcinju!

U skopu projekta “Evropski dan u tvom gradu”, u radnoj posjeti opštini Ulcinj boravile su potpredsjenica Vlade CG i ministarka evropskih poslova Jovana Marović i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Program je počeo sastankom sa predsjednikom Opštine Ulcinj Omerom Bajraktarijem, predsjednikom Skupštine Ardijanom Mavrić, potpredsjednicima Bećir Selaj i Sabri Salaj, sekretarkom za ekologiju Zećarijom Sulejmanović i ostalim saradnicima.  U nastavku programa održana je Javna debata na temu „Značaj pristupnih pregovora za lokalne samouprave“. Na Javnoj debati učestvovali su odbornici Skupštine Opštine Ulcinj, predstavnici izvršne vlasti, nevladine organizacije koje djeluju na teritoriji opštine Ulcinj, direktori škola i novinari.

U svom uvodnom izlaganja, predsjednik Bajraktari je rekao da je velika čast što je Ulcinj izabran za prvu opštinu u Crnoj Gori u kojoj se organizuje evropski dan. Ulcinj baštini iskrene evropske vrijednosti, i iako teritorijalno najistočnija opština u državi, Ulcinj je zapravo zapadna kapija Crne Gore.

Ministarka Marović je kazala da je raduje to što se stvari na lokalnom nivou mijenjaju nabolje. Opština Ulcinj je uključena u proces pregovora kroz poglavlja koja se odnose na zaštitu životne sredine, poljoprivredu, kulturno nasljeđe. Važno je jačanje kapaciteta kako bi lokalna samouprava mogla uspješno da koristi sredstva iz EU fondova i kako se sredstva ne bi zbog neiskorišćenosti vraćala.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović je poručila da je "ponosna što se za 100 dana rada Vlade, zajedno sa Ambasadom Republike Njemačke, riješilo pitanje upravljačkog modela Solane, kao i da je postignut ogroman napredak u žaštiti i očuvanju Valdanosa.

U sklopu programa organizovana je posjeta Srednjoj mješovitoj školi  „Bratstvo - jedinstvo“, gdje su goste dočekali direktorica Ardita Kovači, zamjenik direktora Edin Kaplani, brojni profesori i dva odjeljenja gimnazije opšteg smjera. Predsjednik Bajrakati i ministarka Marović  su razgovarali sa učenicima i odgovarali na njihova pitanja o evropskim vrijednostima, mogućnostima koje članstvo u EU nudi mladima i društvu u cjelini i razlozima zbog kojih Crna Gora treba da postane članica EU.

Tokom poslijepodnevnog dijela programa organizovana je posjeta Muzeju u Starom gradu Ulcinj i obilazak radova koji se izvode u okviru evropskog projekta HeritageREVIVED  - Interreg Trilateralnog programa Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora. Predstavnici kompanije d.o.o. RESTARTING, koja je izvođač radova, su detaljno govorili o sadržaju i dinamici radova koji obuhvataju renoviranje objekta Etnografskog muzeja, galerije Kule Balšića i biletarnice, ukupne vrijednosti 87 hiljada eura.