23. Decembar 2018.
Održana komemorativna sjednica povodom smrti, profesora Djon Marđonović

U velikoj Sali Skupštine opštine Ulcinj, danas je minutom ćutanja odata  počast čovjeku, koji je svojom  čestitošću života, rada i postojanja, obilježio vrijeme u kojem  je živio. Komemorativnu sjednicu je  otvorio predsjednik Skupštine opštine Ulcinj dr. Ilir Čapuni riječima: Grad koji se ne sjeća, svojih sinova, istaknutih pojednica, tone u mraku  zaborava i nastavio: On je ovom gradu podario  istinsko znanje Filozofije i naučio nas  je da je znanje bogatstvo, bilo da  se radi o Filozofiji, filologiji, logici, psihologiji ili drugim društvenim vrijednostima.

Opraštamo se od našeg sugrađanina koji je uvijek bio na strani poštenja  i ljubavi prema čovjeku. Ovo je  prilika da svi zajedno iskažemo veliku zahvalnost za sve što je, kroz čitav svoj životni vijek, podario našem gradu i mnogim generacijama. Zaslužuje  da kažemo da to što nam je dao je: nemjerljivo i neprocjenjivo, kazao je Čapuni. 

Profesor Ismet Karamanaga je u svom emotivnom izlaganju rekao da je Profesor Djon Marđonović bio jedan od najboljih iz plejade poznatih. Bio je i ostao primjer mnogim prosvjetnim radnicima, koji će sigurno  slijediti njegov primjer i nastaviti njegov humano-  vaspitni rad. Između ostalog, ostaće upamćen kao čovjek koji je bio živa enciklopedija znanja i pameti, istovremeno je bio tih, skroman i nenametljiv, osobine svojstvene velikim umovima. 

Ardita Rama, je istakla  da  je počastvovana što joj je pripala čast da govori u ime svih generacija,  kojima je Djona Marđonović bio profesor njemačkog jezika. „Njemački jezik sam zavoljela i upisala Filološki fakultet, upravo zbog metodologije  i načina, na koji  je profesor Marđonović znao da prenese  znanje svojim učenicima“ . Bio je primjer humaniste i izvrsnog pedagoga za sve generacije učenika, bio je poštovan, cijenjen i uvažavan, kao takav će i  ostati u našim sjećanjima.  

U ime Rotari Kluba prisutnima se obratio Aleksandar  Dabović, koji je kazao: profesor Marđonović je pripadao slobodoumnim ljudima, ljudima primjernog karaktera, koji u svakodnevnom životu upražnjavaju najveće moralne i etičke vrijednosti. U Rotari Klubu  je bio cijenjen, poštovan i uvažavan. Bio je i ostao svjetlost, koja će vječno svjetliliti.

U ime porodice prisurnima se obratio njegov  sin  Boris Marđonović, koji je kazao da je životno geslo njegovog oca do kraja života bio: „Najgore što se čovjeku može desiti u životu jeste to da ima pogrešno mišljenje o sebima, drugima, svijetu u kojem živi,  životu i smrti“ . Ova misao će po njegovoj želji biti uklesano na njegovom nadgrobnom spomeniku: Filozofijia, logika i psihologija, je bila i ostala njegova životna oprjedjeljenost, koja ga je vodila i pratila, kroz  njegov život. Na samom kraju dr. Ilir Čapuni je kazao da ličnosti poput Đone Marđonovića zauvjek ostaju u sjećanju svih nas, koji smo ga poznavali. 

Profesor Đon Marđonović   je rođen 1935. godine  u Vladimiru,  bio profesor filozofije, logike i psihologije i njemačkog jezika.

Skupštinska služba

23.12.2018.godine