12. Mart 2018.
Održano svečano otvaranje riblje pijace u Ulcinju

U sklopu projekta „ODRŽIVI RAZVOJ MORSKOG I OBALNOG EKOSISTEMA POSREDSTVOM OČUVANJA I ODGOJA MORSKE FAUNE“, završena je izgradnja riblje pijace u Opštini Ulcinj. Projekat je finansijski podržavan od strane Kraljevine Norveške.

Pijaca je izgradjena u uskoj saradnji između Kancelarije za Međunarodnu Saradnju i Projekte pri Opštini Ulcinj, Ministarstva Poljovrede i Ruralnog Razvoja, kao partnera u gore pomenutom projektu, JP Komunalne Djelatnosti Ulcinj i Agencije za Izgradnju i Razvoj Ulcinja (UPIN).

Izgradnja pijace je realizovana u sklopu zajedničkog sporazuma o saradnji između Ministarstva Poljoprivrede i Ruralnog Razvoja, Opštine Ulcinj, JP Komunalne Djelatnosti, kao i Kraljevine Norveške kroz gore pomenuti projekat.   

U sklopu projekta „ODRŽIVI RAZVOJ MORSKOG I OBALNOG EKOSISTEMA POSREDSTVOM OČUVANJA I ODGOJA MORSKE FAUNE“, odnosno Kraljevina Norveške za izgradnju pijace je izdvojila 20.000 eura, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja 13.500 eura, Opština Ulcinj 7.000 eura i JP Komunalne Djelatnosti 5.500 eura, sa totalnim iznosom od 46.000 eura.

Pijaca se sastoji od šest pultova za prodaju, podjeljeno na po dva odjeljka, ledomat i komoru za hladjenje.

Svečano otvaranje Pijace, označeno je zajedničkim prerezanjem vrpce od strane Ambasadora Kraljevine Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad, Ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića i Predsjednika Opštine Ulcinj Nazifa Cungua.   

U izjavi za medije gore pomenuti su istakli važnost očuvanja ribljeg fonda, i izrazili nadu da će otvaranje ove pijace koliko toliko uticati na očuvanje morskog ekosistema, kao i strožije kontrole nelegalnog ribolova. Takodjer je konstatovano da pomenuti projekat predstavlja dobar primjer medjuinstitucionalne saradnje, u korišćenju Medjunarodnih fondova.