18. Decembar 2017.
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović u radnoj posjeti opštini Ulcinj

Danas je u zvaničnoj posjeti Opštinu Ulcinj boravio potpredsjednik Vlade i Ministar poljoprivrede g. Mulitin Simović sa saradnicima. Prilikom posjete analizirane su dosadašnje zajedničke aktivnosti i dogovorili nove investicije u Opštini Ulcinj. 

Na zajedničkom sastanu u Kabinetu predsjednika obije strane su ukazale na visok nivo medjusobne saradnje. Dogovorena je dalja saradnja ministarstva i Vlade sa opštinom Ulcinj u daljem periodu u oblastima medjunarodnih projekata i drugih evropskih fondova putem kojih poljoprivrednici mogu povući značajana bezpovratna sredstva. Tokom sastanka je bilo riječi i o ključnim problemima opštine Ulcinj i o zajedničkim mjerama za rješavanje istih, i u tom pravcu Opština će imati punu podršku Vlade u procesu rješavanja ključnih pitanja u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i drugih krucijalnih oblasti. 

Nakon sastanka izvršen je obilazak riblje pijace koja se gradi u blizini ulcinjske pijace. Projekat vrijedan preko 40.000 EUR i realizuje  se partnerstvom Opštine Ulcinj, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ambasade Kraljevine Norveške. U okviru ovog projekta, Ulcinj će dobiti mjesto namijenjeno prodaji ribe, u skladu sa svim evropskim standardima i time će se stati na put nelegalnoj prodaji ribe van svih sanitarnih i drugih standarda. 

Izvršen je obilazak i Port Milene, dugogodišnjeg ekološkog problema Ulcinja, u kojoj se planiraju investicije u iznosu od 450.000 EUR sredstvima obezbjedjenim od strane TIKE. Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za ribare u Ulcinju kojima će se izgraditi privezišta, lukobran, obalska infrastruktura za ribare i ledomat koji će obezbjediti sve zdravstvene uslove za održavanje ribe. Dogovoreno je da se naknadno pristupi saniranju i otvaranju korita Port Milene kako bi se istoj vratio prirodni tok prema moru. 

Nakon Port Milene, prisutni su obišli i lokaciju na desnom rukavcu rijeke Bojane na kojoj se planiraju aktivnosti sanacije korita. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova i dijelom ljudskog faktora došlo je do zatvaranja desnog ušća ove rijeke. Nakon odredjenih hitnih mjera koje je preduzela Opština Ulcinj u saradnji sa Upravom za vode sanirano je ušće, medjutim se u narednom periodu očekuje produbljavanje i sanacija korita rijeke u okviru Javnog poziva kojeg je objavila Uprava za vode. Na osnovu navedenog javnog poziva, kompanija "Cijevna komerc" je izabrana kao najpovoljniji ponudjač i očekuje se u narednom periodu da preduzme hitne mjere za koje su opredjeljena 400.000 EUR u ovoj godini. Osim hitnih mjera, kompanija "Cijevna Komerc" će biti angažovana za dodatne poslove održavanja korita rijeke Bojane u narednoj godini. Radovi na sanaciji korita rijeke će biti realizovani na osnovu projekta. 

Na kraju posjete, u lokalitetu Šasko jezero sa kompanijom “Voli” potpisan je sporazum o dugoročnom zakupu poljoprivrednog zemljišta od 69 hektara za period od 15 godina sa mogućnošću produžavanja još 15 godina. Ovim putem će se dodatno doprinjeti valorizaciji poljoprivrednog zemljišta i razvoja ruralnog područja u teritoriji Opštine Ulcinj. Inicijativu za realizaciju ovog projekta je preduzela Opština Ulcinj na osnovu pokazanog interesovanja investitora za ovo područje. Predsjednik Cungu je kazao da je posebno zadovoljstvo kada se investira u ruralnom razvoju i razvoju poljoprivrede jer se na ovaj način podstiču i gradjani koji žive u bliskim naseljima ohrabreni da se bave poljoprivrednim aktivnostima. Kompanija Voli koja je zakupila poljoprivredno zemljište u Šasu će dodatno doprinjeti da se smanji uvoz poljoprivrednih proizvoda a u narednom periodu se očekuje da se proizvodi sa teritorije Opštine Ulcinj izvoze u evropskim zemljama i zemljama regiona. 

Na kraju je bilo riječi i o drugim javnim pozivima kojima se planira davanje u dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta u Briskoj Gori indrugim lokacijama u Ulcinju.