16. Februar 2017.
Predsjednik Cungu sastao se sa direktorkom JP „Nacionalni Parkovi"  po pitanju ulcinjske Solane

Predsjednik Opštine Nazif Cungu zajedno sa potpredsjednicom Hadidža Gjoni se sastao sa direktorkom JP „Nacionalni Parkovi“  po pitanju ulcinjske Solane. Nakon sastanka obiđeno je aktuelna situacija na terenu i sagledavane mogućnosti za preuzimanje sledećih koraka.

Na sastanku je bilo riječi o statusu Ulcinjske solane, smjernicama daljeg razvoja situacije, mogućnostima zaštite i valorizacije ovog preduzeća. JP „Nacionalni Parkovi“ po ugovoru pruža fizičku zaštitu prostora, upravljanje vodama, monitoring biodiverziteta i održavanje pumpnog postrojenja koje su nažalost u kritičnoj situaciji. Osim navedenog bitno je napomenuti da krajem prošle godine Ministarstvo održivog razvoja i turizma odobrilo novčanu pomoć za sanaciju i održavanje pumpi kako bi se protok slane vode održao aktivnim. Pokrenut je postupak međunarodne zaštite RAMSAR koji bi ujedno i omogućio i pristup međunarodnim fondovima i grantovima koji su namijenjeni objektima ovakve vrste.

Opština Ulcinj ima ograničena ovlašćenja po ovom pitanju ali predsjednik Cungu je kazao da će lokalna uprava uložiti potrebne napore da se ovoj teritoriji pruži adekvatna zaštita i pronađe način za ponovni početak procesa proizvodnje soli koji će jednim dijelom omogućiti stalno nastanjivanje ptica na toj teritoriji.

Budućnost Ulcinjske Solane leži na proizvodnji soli, turističkoj valorizaciji u medicinske i ornitološke svrhe i zaštitu na međunarodnom nivou saglasni su učesnici sastanka.