02. Februar 2017.
Alarmantna situacija sa crnvenim surlašom

U Opštini Ulcinj održan je zajednički sastanak Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, predstavnika Opštine Ulcinj i Opštine Bar, komunalnih preduzeća Ulcinja i Bara i fitosanitarnih inspektora.

Direktorica Uprave Vesna Daković je upoznala prisutne sa ozbiljnošću situacije izazvane palminim surlašem koju je ocijenila kao alarmantnom. Palmin surlaš za sada napada palme vrste feniks, ali bi veoma brzo mogao da se proširi i po drugim palminin vrstama. 

Dogovoreno je da se hitno identifikuju sve zaražene palme ne teritoriji opštine Ulcinj i Bar, i da se donesu rješenja o njihovom ukljanjanju. Takođe, dogovoreno je da se upozore građani koji u svojima imanjima imaju zaražene palme da su dužni da postupe po instrukcijama Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove jer su u suprotnom predviđene visoke kazne za nepoštovanje pravila.

Sastanku su prisutvovali predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu, predsjednik SO Ljoro Nrekić i potpredsjednici Bara i Ulcinja - Slađana Živanović i Vaso Radović.