13. April 2016.
Pres konferencija predsjednika Cungu: Aktivnosti za poboljšanje situacije u Opštini Ulcinj

Predsjednik opštine Ulcinj Nazif Cungu održao je konferenciju za štampu, na kojoj je prisutne upoznao o aktueloj situaciji u opštini, preduzetim mjerama na konsolidaciji finansija, strožijoj kontroli trošenja sredstva budžeta, nagomilanim dugovima, zaostalim platama zaposlenih i pripremama za ljetnju turističku sezonu.

U nastavku prenosimo integralni tekst konferencije:

---------------------------

Poštovani novinari,

Današnju pres konferenciju smo organizovali sa namjerom da širu javnost informišemo o realizovanim aktivnostima tokom perioda od kada vršimo vlast.

Svima je poznato da se opština nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, koja nam ne ostavlja prostora da puno govorimo o kapitalnim investicijama i drugim ulaganjima.

Želimo da sa medijima imamo otvorenu komunikaciju i korektnu saradnju, jer mediji, zajedno sa nama, snose veliku društvenu odgovornost. Preko medija građanima i široj javnosti stižu informacije o našem radu i realizovanim projektima, zato želim iskoristiti ovu priliku da vam se zahvalim i pozovem da i dalje uspješno sarađujemo u interesu svih svih nas i naših građana. 

Poštovani prisutni,

U nastavku želim da vam predstavim nekoliko važnih informacija o preduzetim mjerama u cilju konsolidacije finasijskog stanja opštine Ulcinj.

Opština Ulcinj, kao i sve ostale opštine u Crnoj Gori koje su dio sanacionog plana, iskoristila je mogućnost uzimanja kreditnih sredstava u okviru vladinog programa podrške sporovođenju sanacionog plana. Stali smo na kraj nekotrolisanom trošenju budžetskih sredstva i uspostavili red u funcionisanju budžeta. Već od prvog dana smo uspjeli deblokirati opštinski račun i izmirili broje obaveze iz pršlog perioda, kao i pokrenuli neke investicije u infrastrukturi i komunalnim uslugama:

- Za refinansiranje 3 ranije uzeta kredita,iskorišćeno je 2.4 miliona eura.

-Zaposlenima u opštini smo isplatili 3 i po zaostale plate, kojima je u tom periodu ukupno dugovano sedam plata.

- Radnici javnih preduzeća čiji je osnivač opština dobili po 4 plate.

- JP ''Komunalne djelatnosti'' Ulcinj uplaćeno 76 hiljada na ime ranijih obaveza.

-Izmirena dugovanja prema Vodacomu - 100 hiljada eura.

-Izmiren dio duga Elektroprivredi 80 hiljada eura

- Studentima isplaćene stipendije za prva dva mjeseca akademske godine 2012-2013;

- Izmirene obaveze opštine prema nevladimin organizacijama;

- Sportskim klubovima uplaćeno ukupno 15 hiljada eura;

- Izmirene obaveze za bivše zaposlene opštine Ulcinj i opštinskih javnih preduzeća, koji su primili po 2000 eura po osnovu otpremnina i ispunjavanja uslova za penzionisanje;

- Regulisane obaveze po osnovu ugovora o djelu za osobe angažove tokom prošlogodišnje turističke sezone - 35 hiljada eura;

- Isplaćena dugovanja odbornicima skupštine Opštine Ulcinj za 2014. godinu;

- Regulisan dio obaveza prema kompaniji UrbanProjekt iz Čačka za usluge izrade planskih dokumenata za opštinu Ulcinj;

- Reprogramirane obaveze u iznosu od 42.000 euro Fonda za obeštećenje na 18 mjeseci;

-Planiramo da uskoro počnemo sa izmirivanjem obaveza prema zaposlenima koji su se javili za dobrovoljni raskid radnog odnose i primanje otpremnine po tom osnovu, čija ukupna suma iznosi 170 hiljada eura.

- Takođe, javnim preduzećima za rješavanje problema viška zaposlenih po osnovu dobrovoljnog raskida ugovora, koji je oko 40, spremni smo ustupiti potrebna sredstva.

U nastavku, želim da vas upoznam o realizovanim projektima i onima čija je

realizacija u toku:

-Počelo je asfaltiranje 4100 metara lokalnih puteva u Đeranama, Velikoj plaži, Novoj mahali, Sukobinu, Midama i Krutama. Radove izvodi firma Putevi Bar. Vrijednost projekta 135 hiljada eura.

- Ulažemo napore kako bi došli do rješenja za nagomilani dug koje naše javno preduzeće ''Komunalne djelatnosti'' ima prema Regionalnoj sanitarnoj deponiji “Možura” preko sporazuma o cesiji.

- Odžali smo više konstruktivnih sastanaka sa predstavnicima ''Morskog dobra'', od kojih očekujemo početak realizacije nekoliko projekata.

- U toku ove sedmice biće raspisan tender sa sanaciju kaldrme u ulici Hafiz Ali Ulćinaku. Vrijednost radova 30 hiljada eura.

- Spreman je tender za zaprašivanje komaraca vrijedan 10 hiljada eura.

Paraleno radimo i na hortikulturnom uređenju i uvođenju strožijeg komunalnog reda u gradu.

Planiramo sadnju nekoliko stotina novih sadnica dekorativnih biljaka i drveća, krečenje fasada objekata, trajno rješenje problem pasa lutalica u gradu itd.

Radimo ubrzanim tempom kako bi grad već tokom prvih dana maja bio spreman za doček velikog broja turista.

Tokom maja planirano više kulturno umjetničkih, ali i sportskih aktivnosti visokog nivoa kao što smo imali Međunarodni turnir u karateu ‘’Ulcinj Open 2016’’, Međunarodni turnir u tenisu ‘’FedCup’’, koje ćemo kao dio naše turističke ponude predstaviti na sajmovima turizma u Prištini, Skoplju i Lukavcu.

Na kraju, želim da naglasim da smo održali nekoliko bitnih sastanaka kao što je onaj u Podgorici na kome se raspravljalo o sudbini ulcinjske Solane, sastanak sa vlasnicima plaža, hotela, turističkih agencija i restorana, sastanak sa Upravom za inspekcijske poslove, zvaničnicima Uprave policije itd.

Planirano da u narednim danima budemo domaćini sastanka na kome će učestvovati ministri raznih resora Vlade Crne Gore, o čemu ćete blagovremeno biti obaviješteni.

Hvala!

Ulcinj, 13.04.2016

----------------------