06. Maj 2015.
Okrugli sto u sklopu projekta očuvanje obalnog ekosistema Opštine Ulcinj

U srijedu 06 maja 2015 god. u palati Venezia u starom gradu održan je okrugli sto u sklopu projekta očuvanje obalnog ekosistema Opštine Ulcinj koji implementira Opština Ulcinj zajedno sa partnerima kao Uprava Policije- Sektor granične policije, Uprava za inspekcisjke poslove - ribarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kao i sportski ribolovni klub Bojana. Osim partnera u projektu, na okruglom stolu su učestvovali predstavnici nevladinog sektora, agencije za zaštitu životne sredine, lučke kapetanije, prirodno matematičkog fakulteta, Ministarstva održivog razvoja i turizma, turističke organizacije Ulcinj, uprave pomorske sigurnosti, osnovnog suda i tužilaštva Ulcinj, ronilačkog kluba Dolcinium kao i Instituta za biologiju mora.

Okrugli sto je svečano otvorio potpredsjenik Opštine Ardijan Mavrić poželijući svima dobrodošlicu al ujedno i zahavlajući svima na prisustvu i interesovanju na ovom projektu a koji predstavlja dokaz dobre praske međuinstitucionlane saradnje u Crnoj Gori.

Za početak koordinator projekta Latif Hadžibrahimi je prisutnima predstavio projekat u kratkoj prezentaciji sa priotitetima i aktivnostima ovog projekta.

Predstavnik Uprave Policije - sektor granične policije G-din Siniša Stojović je prisutnima predstavio dosadašnji posao granične pomorske policije, iskustva po pitanju krivolova na moru kao i organizaciju kontrole na moru i slatkim vodama tj. rijeci Bojani.

G-din Vlaho Lujo, načelnik granične službe ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, je održao glavnu prezentaciju ovog okruglog stola . G-din Lujo je prezentirao dobru praksu Republike Hrvatske za sprečavanje nelegalnog ribolova kao i sve moguće pogodnosti, izazove i poteškoće za sprečavanje ove pojave.  On je istovremeno govorio za uslove koje zahtjeva Evropska Unija u toku integracija sa posebnim naglaskom na zaštitu obalnog područja ali i veliku tehničku pomoć koja se može dobit od predpristupnih fondova Evropske Unije takozvani IPA fondovi.

U zadnjem djelu sastanka su se diskutovali slučajevi vezani za zaštitu primorskog djela Opštine Ulcinj sa posebnim naglaskom na sprečavanju nelegalnog ribolova na moru i rijeci na čijoj svrhi će bit uključeni svi partneri projekta u zajedničkoj koordinaciji.