24. Februar 2015.
Obilježava se godišnjica lokalne vlasti u Ulcinju

Poštovani građani,

poštovani predstavnici izvršne vlasti,

Dame i gospodo,

Okupili smo se danas da bi vam ukratko predstavili rezultate jednogodišnjeg rada naše izvršne vlasti. Okupili smo se da zajedno rezimiramo uspjehe i izazove sa kojima smo se susretali tokom minule godine, kao i poslovima koji nas očekuju u ovoj godini.
Imenovanje i izbor na mjesto predsjednika Opštine lično sam doživio kao veliku satisfakciju i priznanje za svog dugogodišnji angažman u politici i organima izvršne vlasti, ali i kao veliku odgovornost koju treba preuzeti na sebe.
Vjerujem da sam tokom svog dugog rada u organima lokalne samouprave stekao dovoljno iskustva i znanja da na kvalitetan način odgovorim izazovima koje posao predsjednika opštine nosi i podrazumijeva. Siguran sam, i znam na osnovu iskustva, da de građani na najpravičniji način ocijeniti moj rad, rad mojih saradnika i rad lokalnih institucija, i objektivno suditi o ostvarenim rezultatima.
Glavni principi vladajude vedine, koju čine koalicija ‘’Zajedno za bududnost Ulcinja’’, Nova demokratska snaga - FORCA i odbornici Građanskog pokreta, od samog početka su transparentnost, odgovornost, predanost u radu i solidarnost sa građanima.
Od svojih saradnika u kontinuitetu insistiram da budu lojalni i da svoj rad podrede razvojnim ciljevima našeg grada, i da na ostavarivanju istih fukcionišemo kao jedna ekipa sa jasno definisanom vizijom.
Građani od nas puno očekuju, dok smo mi dužni da maksimalno radimo da ne bi iznevjerili njihova očekivanja!
Poštovani građani,
Svima je poznata činjenica da smo se odmah po stupanju na čelo lokalne samouprave suočili sa brojnim sudskih procesima od kojih su neki bili stari i po nekoliko decenija!
Nažalost, neki od ovih sudskih procesa su okončani na štetu Opštine Ulcinj, činje je pričinjena finansijska šteta od preko milion eura. Nažalost, ima najava da u narednom periodu možemo očekivati nove presude po osnovu sudskih procesa što bi moglo nanijeti nesagledive posljedice po ukupni razvoj naše opštine.
Na sredu, i pored pomenutih poteškoda, uspjeli smo realizovati budžet za 2014. godinu na zadovoljavajudem nivou. Vodili smo računa da u toku prošle godine izmirimo zaostale obaveze koje opština ima prema zaposlenima u lokalnoj administraciji i preduzedima koja se finansiraju iz budžeta opštine. Sa zadovoljstvom mogu konstatovati da je na ovom
polju postignut uspjeh i da smo, zahvaljudi kreditu Atlasmont banke, izmirili vedinu zaostalih obaveza prema zaposlenima.
Tokom prošle godine predano smo radili na ostvarivanju zacrtanih ciljeva i prioriteta kao što su unapređenje infrastrukture, unapređenje postojedih i uvođenje novih servisa za građane, promocija investicija i privlačenje stranog kapitala, otvaranje novih radni mjesta za omladinu, unapređenje turističkog proizvoda i imidža grada, promocija kulture i umjetnosti.
Na početku mandata postavili smo sebi ambiciozan cilj, a to je stvaranje povoljnih i stimulativnih uslova za privlačenje direktnih stranih investitora. Mislim da smo uspjeli ostvariti značajne rezultate u ovom pravcu i investitorima omogudili investiranje bez pretjeranih birokratskih procedura uz povedanju pravnu sigurnost ulaganja.
Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da je trenutno Ulcinj grad za koje postoji veliko interesovanje stranih investitora.
Puno očekujemo od stranih investitora, puno smo uložili u promociju Ulcinja kao investicione destinacije sa posebnim akcentom na investicije u turizmu, predano smo radili na pripremi i usvajanju novih urbanističkih planova i infrastrukturnih projekata u skladu sa razvojnim ciljevima opštine.
Imamo najava da de Ulcinj u narednom periodu posjetiti veliki broj investitora iz Turske i drugih zemalja o čemu trenutno pregovaramo sa relevantnim resorima Vlade Crne Gore.
Sa zadovoljstvom želim da konstatujem da je sa privrednicima uspostavljen novi odnos korektne recipročne saradnje i da smo uspjeli zajedno realizovati nekoliko projekata iz oblasti kulture i umjetnosti.
Takođe, izuzetno dobru saradnju imamo i sa nevladinim sektorom, svim sportskim klubovima, studentima, školama, predškolskim ustanovama i drugim organizacijama.
Ja i moji saradni svim srcem želimo da Ulcinj krene u proces transformacije i dobije nove hotele i pratede objekte, koji bi rezultirali u otvaranju novih radnih mjesta za našu omladinu i povedanju kvaliteta života svih naših građana.
Poštovani prisutni, i pored učinjenog i brojnih ostvarenih rezultata, očekuje nas još puno posla u narednom periodu!
Ove godine počinje realizacija mnogih projekata kao što je projekat rekonstrukcije puta Ulcinj - Krute, ukupne vrijednosti devet miliona eura, čime se završavaju radovi na proširenju i standardizaciji međunarodnog puta Ulcinj - Skadar.
Izdati su urbanističko-tehnički uslovi za početak radova na izgradnji akvaparka u Štoju, investicije vrijedne 7.5 miliona eura, čime de se značajno obogatiti turistička punuda grada.
Završene su finalne pripreme za početak izgradnje hotela na lokalitetu bivšeg hotela Jadran. Takođe, očekujemo izgradnju novih turističkih sadržaja u Kručama.
Kada su u pitanju ulaganja u infrastrukturu, očekujemo da Javno preduzede za upravljanje morskim dobrom uloži oko 500.000 eura.
Paraleno radimo na implementaciji projekta rekonstrukcije vodovodnog i kanalizacionog sistema, ukupne vrijednosti 20 miliona eura, koji finansira Njemačka razvojna banka KFW.
U narednih nekoliko dana, u saradnji sa Lokalnom turističkom organizacijom grada, počinjemo intenzivne pripreme ljetnje turističke sezonue 2015. godine. Maksimalno demo se angažovati da ovogodišnje pripreme završimo na vrijeme i da sve bude spremno kada prvi turisti počnu dolaziti u naš grad.
Od vas građana očekujemo primjedbe i sugestije kako da poboljšamo naš rad, a sve u cilju stvaranja partnerskog odnosa između građana i lokalne vlasti.
Siguran sam da jedino zajedničkim radom možemo ostvariti napredak!
Na kraju, želim da se zahvalim svim svojim saradnicima, predsjedniku Skupštine Opštine, svim odbornicima, svim građanima našeg grada uz obedanje da demo predano raditi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva i da nedemo iznevjeriti očekivanja građana Ulcinja.
Hvala!

Predsjednik Opštine

Fatmir Gjeka